Dit betekent Brexit voor Rotterdamse haven en transportsector

14-03-2019

Rotterdam wordt safe haven

Het Financieel Dagblad laat weten dat de Rotterdamse haven een impuls krijgt door Brexit. Ook Sprout schrijft dat tientallen bedrijven zich in Rotterdam hebben gevestigd of zijn daarover in gesprek met de wervende organisatie Rotterdam Partners. Het gaat hierbij om bedrijven die in het Verenigd Koninkrijk gevestigd waren, en om bedrijven die eerst het Verenigd Koninkrijk als vestigingsland overwogen maar daarvan af zien door de naderende Brexit. Rotterdam wordt de safe haven op het Europese vasteland.

Alconet bevindt zich middenin de Rotterdamse haven en deze economische impuls zal niet onopgemerkt blijven. Het is de verwachting dat de vraag naar containeropslag stijgt, evenals de aanvragen voor containers voor transport of opslag van goederen. Behalve de gevolgen voor Alconet, brengt de Brexit gevolgen met zich mee voor diverse partners van Alconet. Van transportbedrijf tot eindklant.

Just-in-time delivery wordt een uitdaging

Het transport van goederen tussen het Europese vasteland en het Verenigd Koninkrijk gebeurt met het zogenaamde ro-ro: roll on, roll off. De vrachtwagen rijdt het schip op en rijdt er aan de grens weer vanaf. Door de Brexit wordt er vaker en grondiger gecontroleerd op lading, export- en douanepapieren. Dit levert wachttijden en files met vrachtwagens op. Erg vervelend voor het vervoeren van producten met een beperkte houdbaarheid en het just-in-time-delivery concept.

Koeltransport

Wist u dat Nederland in 2017 voor €2 miljard aan groente en fruit exporteerde naar het Verenigd Koninkrijk? Met de lange wachttijden aan de grens wordt er verwacht dat het vervoer per reefer container stijgt.

Al met al zullen door de Brexit de transportkosten toenemen. Dit betekent dat uw onderneming rekening moet houden met levertijden, begrotingen en prijsbepalingen. Wanneer de uittreding uit de Europese Unie plaatsvindt en wat het daadwerkelijke effect van de Brexit is kunnen we niet voorspellen. Wat we wel kunnen is het aanbieden van de gewenste containers, van flat rack tot reefer container, om u te helpen om uw goederen op de juiste manier te vervoeren.

Bron: Sprout.nl, Financieele Dagblad, Brexitloket.nl.

Terug naar het overzicht

Verstuur direct een bericht

Bent u op zoek naar een specifieke container of een bepaalde afmeting? Vraag het onze medewerkers door een bericht te sturen en wij proberen u zo snel mogelijk te helpen!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Direct een aanvraag versturen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.