Wat is tare, net, max. gross, CU. CAP. en de prefix?

Bent u vaak op de weg te vinden, dan is de kans groot dat u de termen tare, net, max. gross, CU. CAP. wel eens op de container van een vrachtwagen voor u heeft zien staan. Maar wat betekenen deze eigenlijk? Deze termen geven aan wat de container is, hoeveel kg/lbs cargo erin vervoerd mag worden en waar de container vandaan komt. Hier staan de termen op een rij.

tare, net, max, gross, cu. cap and prefix shipping container

Tare (tarra gewicht)

Tare is de Engelse benaming voor tarra. Bij een container betekent tare het gewicht van een lege container. Het tarra gewicht van een 20ft zeecontainer is al 2.180 kg, terwijl de grootste variant, de 40ft High Cube, een ledig gewicht van wel 3.820kg heeft.

Net

Net heeft betrekking op het gewicht van de cargo, en geeft dus aan wat het maximale belading mag zijn voor die container. Een 20ft zeecontainer heeft een maximale belading van ongeveer 28.480 kg.

Als we naar kratten bier kijken van 14,5kg per stuk, kunnen er in een 20ft container al zo’n 21.000 kratten vervoerd worden! Hierbij is het gewicht van pallets en andere materialen nog niet meegenomen.

Max. gross

De max. gross op een container geeft het maximum gewicht aan van de container inclusief lading. Het gaat om de totale cargo, dus ook het karton, plastic en pallets. Dit wordt ook wel aangegeven als M.G.W., max. gr., max. gross weight of bruto gewicht. Het maximale gewicht van 20ft, 40ft en 40ft HC zeecontainers is 30.480kg. Een grotere container betekent dus niet dat het totale, maximale gewicht hoger ligt.

CU. CAP.

CU. CAP. is de afkorting voor cubic capacity, oftewel de inhoud in kubieke meters. Op de container staat dit aangegeven als een getal met CU.M. Een 20ft zeecontainer heeft bijvoorbeeld een CU. CAP. van 33,2 CU.M. en een 40ft zeecontainer beschikt over een CU. CAP. van 66,7 CU.M.

Een krat bier heeft een afmeting van 0,4×0,3×0,25m. Dit betekent dat er 1.106 kratten in een 40ft container passen! Hierin is nog geen rekening gehouden met de ruimte die pallets in beslag nemen.

Container prefix

Op elke (zee)container staat een code welke bestaat uit 4 letters en altijd eindigt op een U. Dit is de prefix en die geeft aan wie de leverancier van de container is. Dit betekent dat elke prefix uniek is, zo heeft Alconet Containers de prefix ALLU. Alle prefixes zijn verwerkt in een database en kunnen ook online worden opgezocht.

Omdat containers gebruikt worden voor intercontinentaal transport, kan het dus best zo zijn dat u een ALLU container in China tegenkomt!

Vraag een offerte aan

Verstuur direct een bericht

Bent u op zoek naar een specifieke container of een bepaalde afmeting? Vraag het onze medewerkers door een bericht te sturen en wij proberen u zo snel mogelijk te helpen!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Direct een aanvraag versturen

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.